Światowy miesiąc świadomości FASD

Fundacja Archipelag

ŚWIATOWY DZIEŃ/MIESIĄC ŚWIADOMOŚCI FASD

W tym roku nie było zjazdów, konferencji, jednak w związku ze Światowym Dniem (i Miesiącem) Świadomości FASD szereg polskich organizacji i instytucji podjęło ten temat. Oto kilka z nich:

Światowy miesiąc świadomości FASD

Fundacja Archipelag

ŚWIATOWY DZIEŃ/MIESIĄC ŚWIADOMOŚCI FASD

Fundacja Fastryga przeprowadziła w sieci FAScynujące Rozmowy na XX-lecie Światowego Dnia FAS w PolsceWszystkie rozmowy dostępne są na YT tutaj

• Pytanie na śniadanie – Lampka wina w ciąży? Absolutnie nie! tutaj
  • Na stronie Szpitala Św. Ludwika w Krakowie ukazało się nagranie dotyczące diagnozy FAS tutaj
  • Stowarzyszenie Wioski Dziecięce nagrało film przestrzegający od konsekwencjach picia alkoholu w ciąży tutaj
  • Regionalny Punk Diagnozy i Terapii FAS w Łodzi prowadzony przez Urząd Marszałkowski zamieścił informacje i film tutaj
  • Fundacja Dom w Łodzi – promuje kampanię FASOFF tutaj
  • Fundacja FASCYNACJE również zamieściła post związany ze Światowym Dniem Świadomości FAS tutaj
  • Fundacja dla Dziecka i Rodziny “Wschodzące słońce” tutaj
  • Nie zapomniała o nim PARPA, publikując na FB wywiad z panią dyrektor tutaj

To, co nas cieszy najbardziej, to pojawiające się inicjatywy lokalne

• Powiat kartuski włączył się Ogólnopolską Kampanię Edukacyjną – CIĄŻA BEZ ALKOHOLU tutaj
  • Miasto Mińsk Mazowiecki tutaj
  • Mrągowo tutaj
  • Gorzów Wielkopolski tutaj
  • Na kanadyjskiej stronie fasday.com pojawiły się podpowiedzi działań tutaj. Central Alberta FASD poprowadziła transmisję 2020 FASD Champion Award tutaj, organizowała szereg wydarzeń on-line. Warty obejrzenia jest film o życiu osób dotkniętych FASD tutaj. Przykłady innych akcji organizowanych w Kanadzie znajdziecie tutajW Bridge City News ukazał się również program o FASD tutaj
  • Amerykańska organizacja nofas opracowała gotowy do pobrania pakiet materiałów informacyjnych tutaj
  • Materiały i plakaty udostępniła też nofas w Australii tutajDrinkWise Australia we współpracy z Sally Pearson (mistrzynią olimpijską i młodą matką) i prof. Luke Burchillem zrealizowała film o znaczeniu powstrzymania się od alkoholu podczas planowania ciąży, w jej trakcie i podczas karmienia piersią tutaj. FASD Hub Australia zapanowała serię wirtualnych seminariów, które zostały zarejestrowane na YT tutaj
  • W Niemczech młodzi ludzie z FASD mówią o FASD tutaj