9 września 2019 roku, jak co roku, obchodzimy Światowy Dzień Świadomości FASD (ang. Fetal Alcohol Spectrum Disorders) – zespołu zaburzeń związanych z ekspozycją na alkohol w okresie życia płodowego.

Z tej okazji 9 i 10 września 2019 roku w Krakowie obdywa się ogólnopolska konferencja naukowa „FASD – wiele aspektów, wielu specjalistów, wspólne cele”. Jej celem jest poprawa poziomu opieki nad osobami z FASD oraz profilaktyka.

Wydarzenie skierowane jest do rodziców i opiekunów dzieci z FASD, psychologów, pedagogów, lekarzy, przedstawicieli edukacji, nauki, pomocy społecznej i wymiaru sprawiedliwości oraz studentów m.in. psychologii, pedagogiki i kierunku lekarskiego.

FASD dotyka w Polsce 2 na 100 dzieci. To więcej niż np. zespól Downa czy autyzm, choroby, o których słyszy się znacznie częściej. Uważa się, że FASD stanowi najczęstszą przyczynę niepełnosprawności intelektualnej w krajach rozwiniętych, jest jednocześnie jedną z nielicznych, którym można w 100% zapobiec – wyjaśnia lek. Katarzyna Dyląg z komitetu organizacyjnego konferencji.

Konferencję uświetnią swoją obecnością goście honorowi: Prof. Christina Chambers (USA), Prof. Leopold Curfs (Holandia), Dr Sylvia Roozen (Holandia), Dr Raja Mukherjee (Wielka Brytania), Prof. Paul Gard (Wielka Brytania), Dr Leana Olivier (RPA), czy Dr Diane Black (Holandia).

Organizatorem konferencji jest Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy im. św. Ludwika w Krakowie. Konferencja realizowana ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.

• Termin konferencji: 9-10 września 2019 r, godz. 9:00
  • Miejsce: Kampus 600-lecia Odnowienia UJ, ul. Gronostajowa 7, Kraków